Question

Hint

Reference

Are there published procedures for oxygen
transfilling?

Verify the existence of procedure and interview end user for
demonstration of access to the document(s)

SAE AIR1059D Para. 3

Are the standards used to create procedures
appropriate?

Verify CGA, SAE or other standards used and revision status

SAE AIR1059D Para. 2.1.2

Is there a training program established for
personnel involved in oxygen transfilling?

Sample individuals signing certificate of conformities and verify
training accomplishment

SAE AIR1059D Para. 3

Are delivery tickets including purity
statement against AS8010 or MIL-PRF-
272107

Verify for statement on ticket

SAE AIR1059D Para. 4.1

Are delivery tickets retained for a period of 5
years?

Verify if the delivery tickets are filed for at least 5 years

SAE AIR1059D Para. 4.1

Do test procedure have evidence of odor,
moisture, pressure and leakage
verifications?

Verify test report to identify evidence of odor, moisture, pressure
and leakage testing.

SAE AIR1059D Para. 4.2

Is the purity of oxygen reaching the
minimum level of 99.5%

Verify for result on delivery ticket or other referenced report

SAE AIR1059D Para. 4.3

Is the moisture content verified and within
limits?

Check for evidence that serviced cylinders do not contain more than
0.02 mg of water per liter of gas at 21 C (70F) @ 1013 mbar. This
should be a value on test reports.

SAE AIR1059D Para. 4.4

Are individuals involved in odor test subject
to periodic smell test and/or instructed not
to perform test when smelling function is
altered by a cold or otherwise?

Best practice question only with observation outcome

SAE AIR1059D Para. 4.5

Is the filling pressure measured using a
calibrated gauge?

Check for a calibration label with an expiry date in the future.
Request calibration record and observe if the gauge is within
tolerance at initial testing. Check if calibration interval are revised if
gauge faulty at reception.

SAE AIR1059D Para. 4.6

Is there evidence that the cylinder pressure
gauge is within 50 psi of refilling equipment
gauge reading?

Check if the comparison is on file for verification

SAE AIR1059D Para. 4.7

Does the leakage test includes a "outlet
capped-valve open" verification?

Check for evidence of successful leakage testing including with the
outlet-capped and valve open

SAE AIR1059D Para. 4.8




Is there a procedure to identify cylinders
received empty and with valve open?

SAE AIR1059D Para.

4.9

Are cylinders inspected in accordance with
CGA C-6 or C-6x as applicable?

SAE AIR1059D Para.

4.9

Is the cylinder cleaning effectiveness verified
as per ARP11767?

SAE AIR1059D Para.

4.9

Are the minimum drying time respected?

Verify if there is evidence of a process ensuring that the minimum
times are respected 80F for 3 minutes (e.g.: Start time/Stop time
recording)

SAE AIR1059D Para.

4.9

Are each cylinder evacuated with vacuum
after re-assembly and prior to refilling?

Check if a vacuum is applied for a minimum of 30 minutes at 27
inches of mercury (914 hPa)

SAE AIR1059D Para.

4.9

Are cylinders capped in regulator/valve not
immediately replaced?

Self-explanatory. Check if caps are appropriate. Screw on type.

SAE AIR1059D Para.

4.9

Is there evidence that working pressures,
hydro static due dates and external
inspections have been performed?

Verify for these activities on a form/work order

SAE AIR1059D Para.

4.10

Is the purity sampling test performed after
refill?

Verify if test performed and that sampled population match table 1
requirement of AIR1059D

SAE AIR1059D Para.

5.3

Are lots recalled in the event of a purity test
sample failure?

Verify the process in place if there are multiple customers to be
called in the event of a recall. How are the stake holders identified?
Request for an example if situation was encountered.

SAE AIR1059D Para.

5.3.2

Is the refilling equipment piping material
meeting ASTM G63 and ASTM G94?

SAE AIR1059D Para.

Are cylinders stored and handled according
to CGA C-1

Verify if there is a published process based on CGA C-1 and that the
process is adhered to.

SAE AIR1059D Para.

Is the refilling equipment for high pressure
service identifed "For High Pressure Oxygen
Service"?

Self-explanatory.

SAE AIR1059D Para.

12.2

Is the refilling equipment capped when not
in use?

Check if all equipment stored in clean area and capped

SAE AIR1059D Para.

12.2




